Lamiaa Hamid

lamiaa

KUWAITKRIGET

När var jag tretton i Kuwait, vaknade jag av ett högt ljud. Jag hörde min mor sa, kriget började. Jag förstod inte vilket krig hon menade. Hon såg på TV, men TV var avbruten sändare. Också på radio. Hon försökte att kontakta min far, men kommunikationen var klippt. Min far hade rest till min morfar i Egypten. Min morfar var mycket sjuk. Min mor kontaktade mina grannar och förstod att kriget hade börjat. Hon ville köpa mat. Hon gick till banken, den var stängd. Hon behövde pengar, då tvingades hon att öppna sparbössor och tog alla pengar från oss. Hon lovade oss att hon ska ge tillbaka pengarna när kriget var slut. Hon gick till affären och köpte mycket mat. Min bror frågade henne varför köpte du mycket mat? Hon svarade det är krig. Vi vet inte när det ska sluta. Och hon hällde upp vatten i stora spannar. Hon köpte ljus och fotogenlampa. Min mor hade erfarenhet av kriget. Hon bodde i Gaza, där finns kriget från 1948 till nu. Jag tror min mor var far och mor på samma gång. Hon hade starka nerver. Jag tror att om hon visade svaghet, skula hon klappa ihop och hon ville inte det.

I Kuwait hade jag inte släktingar eller anhöriga. Vi hade grannar och kompisar. Men dem var som släktingar. Vi var som en familj. De hjälpte oss mycket.

Efter två månader kom min far tillbaka från Egypten. Han reste genom Jordanien sen Irak på till sluta anlände han till Kuwait, men han hade en plågsam resa tills han nådde oss. Eftersom vägen var svår. Flighten avbröts. Och han tvingade resta med buss.

I den tiden började många presidenter i hela världen övertala president Saddam Hussen att lämna Kuwait och tillbaka till hans land. Men han avslog förslaget. USA hotade honom. Om han inte lämnade Kuwait. USA och UK ska attackera Irak och Iraks soldater i Kuwait. USA bestämda att skjuta kemiska raketer. Min mor sydde små tygpåsar. Hon malde kol i små bitar, och satte kol inne i tygpåsar. Det beskyddade oss från kemiska vapen.

När bombningen började I Kuwait, var vi rädda, men min far var tålmodig med oss. Det Fanns inte el och vatten. Det var avstängd. De var tuffa dagar. Saddam övertalade inte presidenters varningar. Och han lämnade inte Kuwait. De gav honom en sista tid reträtt. Den var 15 januari. Men han lämnade inte Kuwait. Då började bombningarna och pågick 40 dagar. De dagarna var svåra dagar. Det fanns inte mycket vatten. Min granne var skolrektor, han hade skolnyckel. Bostadhuset hade tolv lägenheter. Han föreslog att öppna skolan och ta vatten därifrån. Min granne och elva män gick dit och hämtade vatten till oss. Jag tror att han var en bra man. Han hjälpte och skonade tolv familjer. Och varje familj har mellan fem och sju personer.

Min far klistrade tejp på fönstren, Han tänkte att om glaset gick sönder från bombning skulle det inte falla på oss. Jag första dagen av attacker. Den var innan solen gick upp. Vi hörde krigsflygplan flyga snabbt. samtidigt knackade min granne på dörren, Han sa till oss att alla i bostadhuset skulle träffas i Lägenheten på första våningen. Han trodde att det säkrare. Vi gick dit, och träffade elva familjer. Alla män satt och hörde på liten radio, den gick på batteri. De visste att USAs soldater hade tagit flygplasten. Efter många dagar, tog de många platser från Iraks soldater. Iraks soldater drog sig tillbaka från Kuwait.

Jag kom ihåg krigets dagar jag och mina syskon spelade mycket spelkort, monopol, och med mina grannar lekte jag med barbie. Jag tyckt det var fina dagar, eftersom alla hjälpte och stödde de varandra. Eftersom var vi barn, och tänkte inte på kriget eller vad händer i hela världen. Vi ville bara lekte med varandra.

Efter Iraks soladater drog sig tillbaka stödde min president Yasser Arafat Saddam Hussen, för Kuwaits regering ville repressalie. De avskedade min far från arbetet. . Vi studerade på statliga skolor. Kuwait regering bestämde att vi måsta studerade i privata skolor. Det var svårt för min far. Vi hade fem barn. Och han var utan jobb. De återkallade uppehållstillstånden från oss. Då bestämde min far bestämde att vi måsta flytta till annat land.

Project Details:

Berättelser

Category