Olga Yuyukina Dagboken

eye-witness_story

Olga Yuyukina Dagboken

 21 november 2013 Kiev, Ukraina

Det hänger larm i luften över Kiev… Tusentals människor flockas till centrum: ungdomar, vuxna, med vapen och utan, som är nyfikna. Den politiska krisen började i slutet av november 2013 i Ukraina, då regeringen tillkännagav att man tänker att avbryta landets europeiska integration. Det ser ut som massiva protester.  Någon talar från podiet, men det är svårt att förstå, bara en del av samtalet går att uppfatta. Kievs normala fridfulla liv blev plötsligt ett fält av fientlighet.  Allt är nu grått och oattraktiv. Det brinner flera bilar. Några säger att de har intagit byggnader. Det syns ångest och undran i ögonen på folk…

 

23 november 2013, Kiev, Ukraina

Hela min familj försöker att förstå vad som händer nu.  På TV hörde vi igår att den massiva protesten ökar i sammandrabbning mellan demonstranter och insatsstyrkor. Protesten i Kiev heter Euromajdan. Och det är inte bara i Kiev, utan även i andra ukrainska städer. I centrum står en symbol för Kiev – en kolumn med en förgylld jungfru och det brinner runt omkring. Bruset av folkmassan. Dånet av skottlossning. Människor som faller av skottskador och som skriker…Detta påminner om målningen ”Sista dagen i Pompei”.

 

13 december 2013, Kiev, Ukraina

Massupploppen i centrum fortsätter. Det mesta brinner… Civilbefolkning forsätter att dö. Många livsmedelsbutiker är stängda. Jag tror att om östra och västra Ukraina kunde hitta en kompromiss, så kan de försätta att leva i ett civiliserat, fredligt land. Men när en stor del av Ukraina vill till Europa, och en mindre del inte vill, då är det intern politik och problemen måste deras ledare lösa själva.  Det är ett faktum att de flesta inte vill dela upp Ukraina och det är ett problem endast för dem.

 

31 december 2014, Kiev, Ukraina

Vi skulle vilja fira Nya Året i fred. Det viktigaste i livet! Det finns ingen känsla av fest…Tråkigt! Gråter….

 

25 januari 2014, Kiev, Ukraina

Vi har brist på vatten och el och det är vinter ute. Om denna situation fortsätter, blir det en skriande brist på mat också. Ukrainsk valuta är försvagad och varor har blivit dyrare. Paradox!!! Det finns svårigheter med att passera Ukrainska gränsen och många kontrollstationer i staden. Det ser ut som befolkningen sitter i en fälla.

 

20 februari 2014, Kiev, Ukraina

Det är en ”svart dag” för Ukraina eftersom vi har en antikonstitutionell statskupp. Regeringen i Ukraina har tillfångatagits av radikala extremistorganisationen ”Högra Sektor”. Vår president Viktor Janukovitj har utsatts för ett mordförsök och tvingades fly till Ryssland. Ukraina är okontrollerbart. Det finns offer bland civilbefolkningen. Det har dött cirka 80 människor under de senaste 3 dagarna. Varför dör människor i fred?! Eller är det inte fred?

 

23 februari 2014, Kiev, Ukraina

Ny tillförordnad av presidenten är Turchinov och ny regering kom till makten olagligt. Ukraina behöver reformeras. Det som behövs är ett nyval på demokratisk sätt. Så att vi får en ny ledare, oberoende från Amerika, Europa och Ryssland. Jag bor i Kiev, min mor bor i Lugansk och mina syskon med familj bor i Lvov. Vi alla bor i ett land och vår familj är en helhet, men missförstånd mellan västra och östra Ukraina tvingar oss att inte vara tillsammans. Många tänker att  den ”nya kraften” är som ”nazisterna”, men vi vill inte ha ett tredje världskrig. Vi är patrioter och vi vill skydda vårt land från anstiftare.

Project Details:

Berättelser

Category